Hell Spawn

 

LEGION OF THE DAMNED

Hell Spawn » Interviews » LEGION OF THE DAMNED

Traditiegetrouw zetten we het jaar in met een Legion Of The Damned cd. Er is de nodige commotie ontstaan rond de nieuwste cd "Feel the blade". Zanger en boegbeeld Maurice schotelden we daarvoor enkele kritische vraagjes voor. Dat hij met brio slaagde, kan je hieronder nalezen. Zet je neer voor een lang en openhartig gesprek met Maurice.

LEGION OF THE DAMNED
Vooraleer een toekomstblik te werpen had ik graag even de klok teruggedraaid. Hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar en op "Sons of the Jackyl" in het bijzonder?
Daar kijk ik heel graag op terug, het was voor ons het drukste jaar ooit, deden de tour met Kreator en Celtic Frost, dat je toch als bekroning kunt zien op je carrière. Daarnaast speelden we op grotere festivals in het buitenland zoals Inferno, Tuska en Bloodstock Engeland. Fantastisch jaar!

Ik stel de vraag niet waarom jullie "Elegy for the weak" opnieuw uitgebracht hebben. Wat ik wel vraag is je reactie te geven omtrent de commotie die toch ontstaan is tussen de voor en tegenstanders om deze schijf opnieuw uit te brengen.  
Ik denk dan toch dat ik het hele verhaal moet uitleggen. "Elegy for the weak" verkocht in de periode toen de cd uit was onder Occult en op Karmageddon maar 1000 stuks. Ongelofelijk gewoon en een schrijntje als je het vergelijkt met wat we nu verkopen! Dit betekent dus dat heel veel mensen die cd helemaal niet kennen! Toen we de naam veranderden na "Elegy for the weak" zeiden wij tegen mekaar al: die "Elegy for the weak" zou ook bij Legion Of The Damned moeten horen. Het was de eerste opname bij Andy Classen en ook muzikaal helemaal niet anders als wat we nu doen. Vergelijk "Elegy" en de rest van Legion eens met Occults "Rage to revenge", een wereld van verschil als je over productie praat. We konden natuurlijk "Elegy" niet opnieuw uitbrengen omdat eerst "Malevolent" zou uitkomen en ook daarna moesten we met iets nieuws komen. Nu we in 2007 een 'stop' hadden en bezig zijn met het schrijven voor de nieuwe cd was dit de uitermate geschikte periode om "Elegy" opnieuw aan de man te brengen! We merkten het al op de tour met Kreator, nieuwe ladingen fans die Legion geweldig vonden. Als we hen dan vroegen naar "Elegy" bleek echt niemand die cd te kennen, we konden hen ook niet vertellen om de cd te gaan beluisteren in de plaatselijke cd winkel, want die cd is gewoonweg niet te krijgen! Natuurlijk zijn er altijd nog een handje mensen die de cd wel hebben van toentertijd, voor die mensen zal de nieuwe release niets toevoegen. Toch zijn er mensen die gewoon alles van Legion willen hebben, mochten deze dus toch de "Elegy" plaat op de kast hebben staan dan is het kopen van deze "Feel the blade" helemaal geen weggegooid geld. Allereerst heb je dan ook de originele Legion cd in handen, daarnaast 2 nieuwe nummers + cover met daarop ook Martin Van Drunen en vergeet niet de 2 uur lang durende dvd. Had "Elegy" indertijd 10.000 of 15.000 cd's verkocht dan waren we er ook niet aan begonnen. Want waarom zou je dan de plaat opnieuw uitbrengen als iedereen hem al heeft? Dat was onze insteek en niet zoals velen beweren om er geld uit te kloppen. We hebben er immers veel geld ingestoken: nieuwe nummers (studiokosten), dvdD kosten, nieuwe foto's, nieuwe booklet etc., etc...

Met "Chronic infection" hebben jullie een Pestilence cover opgenomen als extra nummer. Nog meer positief verrassend is dat Martin hierop meebrult. Hebben jullie hem moeten overtuigen?
Ons label vroeg of we geen zin hadden om voor deze release een cover op te nemen, we kwamen daarna meteen bij Pestilence terecht. Pestilence is een heel belangrijke band geweest (en nog steeds) voor Nederlandse death en thrash metal en Pestilence is een grote invloed voor ons. Keuze was dus snel gemaakt. We hadden al eens eerder met Dead By Dawn gespeeld, de Duitse band waarin Martin Van Drunen nu speelt. Martin hoefden we niet te overtuigen, hij vond het een eer. Hij werd wel vaker gevraagd voor vocalen, maar niet door een band die het nu zo goed doet. Toen hij het nummer hoorde op volle sterkte bij Andy Classen was hij enorm onder de indruk. Ik wou Martin niet op de achtergrond horen, maar wou hem de openheid geven op dit nummer die hij verdient. Al met al een gave track geworden.

En hoe was de samenwerking met Martin?
We hebben de zang apart opgenomen. Ik tijdens de zangperiode, Martin later toen we al met de mix bezig waren! Was erg gaaf en ik voelde me erg vereerd dat iemand als Martin Van Drunen van godverdomme MEGA PESTILENCE bij ons in de studio zijn zang ging opnemen! Super gewoon!

Het artwork voor "Feel the blade" is compleet anders dan het voorgaande. Wat willen jullie hiermee aantonen?
Allereerst wil ik zeggen dat we graag alles nieuw wilden, nieuwe release met nieuwe titel en cover. Sowieso wou ik niet dat mensen in de war raken door Legion Of The Damned - "Elegy for the weak" te zien staan! De cover is gebaseerd op het nummer "Feel the blade" zelf!

Ik denk dat jullie tevreden zijn bij Massacre Records? Hoe voelt het om te zien dat jullie bv. de volledige achterzijde van de Aardschok mogen vullen?
Massacre doet het heel goed voor ons. Inderdaad hebben we dan ook niets te klagen! We zijn samen met King Diamond de best lopende cd bij Massacre. Ja, de achterkant van Aardschok is natuurlijk vet, zo was dat ook bij "Sons of the jackal". Vergeet niet dat we ook op de voorkant staan van Rocktribune, Mindview, Scream Noorwegen en Legacy Duitsland en een mega grote poster hebben in Rockhard Duitsland. Wat dat betreft hebben we inderdaad helemaal niets te klagen.

Om kritisch te zijn, had ik graag nog even de discussie aangehaald i.v.m. het 'verkloten' van de promo cd voor recensie middels de om de minuut opduikende promostemmen. Wat vind je hier nu zelf van?
Het blijft een moeilijke kwestie, ik snap de labels volkomen!! Vergeet niet dat de "Feel the blade" één dag na verzending van promo's al op internet stond, gelukkig juist met de stemmen tussendoor, dus iedereen die hem download zal die irritante stem hebben! Alternatief is 99 tracks, maar ook hier is het kippetje om alles binnen enkele seconden aan elkaar te zetten en je hebt gratis een cd. Juist degene die alles op internet zetten verpesten het voor iedereen. Ik snap ook niet dat veel mensen er nu mee aankomen terwijl de "Sons of the jackal" promo steeds een hond liet horen blaffen tussen de nummers door haha. Daar heb ik in de 'Sons' periode niemand over horen klagen! Ik denk dat het een persoonlijke kwestie is. De één vindt het helemaal niet vervelend, de ander juist uiterst irritant, feit is dat dat soort dingen niet in een review thuishoren, maar besproken moeten worden met labels. Hoe het anders kan omdat het 'luisteren en een review schrijven' wordt belemmerd, maar niet geldt voor degene die de cd wil gaan kopen en die er worst aan heeft of de journalist met of zonder stem heeft geluisterd! Maar dat is mijn mening!

Zijn jullie al terug bezig met nieuwe songs op te schrijven? Denken jullie er soms aan om andere elementen toe te voegen aan jullie muziek? Denk je dat deze inpasbaar kunnen zijn om nog de typische LOTD sfeer te kunnen behouden?
Legion Of The Damned blijft Legion Of The Damned, dat zal wel zo blijven. Wat we met de volgende nieuwe cd gaan doen is nog onbekend, we zijn druk doende met het schrijven van nieuw materiaal. Ik kan me niet indenken dat we ooit iets gaan toevoegen! Ik denk dat wij een band zijn die haar stijl moet handhaven!

Wat is zelf je persoonlijke mening over bv. Metallica die slagzij maakte (is dit progressie/evolutie voor de band of niet) na "And justice..."
Ik kan het me goed voorstellen, dat wel. Als ik met Legion Of The Damned 5-6 cd's zou uitbrengen allemaal in hetzelfde straatje, dat het ook zou gaan vervelen... Je moet ook als band zijnde steeds met iets nieuws komen. Dat gevoel krijg je ook mee van de media, en die druk is hoog als je heel veel verkoopt want mensen haken snel af. Ik zie dat zelf bij mijn bedrijf. Ik moet constant met nieuwe aanbiedingen komen en kortingen en nieuwe dingen om de aandacht te trekken van klanten. Natuurlijk heb je dan ook nog de druk van de platenmaatschappij erachter. Ik denk alleen niet dat wij ooit zover zullen komen dat we ineens met een kale kop staan te springen op het podium. De band is nog steeds onze hobby en niets moet, wij doen dus gewoon waar we zin in hebben en maken muziek waar we 100% achter staan. Als mensen het dan over 1 jaar of 2 jaar beu zijn, ook goed ;-)

Met LOTD zijn jullie volgen
s mij nu al groter dan je ooit met Occult was. Waar denk je dat jullie limieten liggen?
We zijn in die 2 jaar enorm gegroeid en totaal verwend. Waar we toentertijd met Occult voor 50 man speelden, zeggen we nu al dat er geen zak te doen is in de club als we voor 300-400 man spelen. Haha... Met Occult was het einde zoek en mensen wilden gewoon niet meer naar onze cd's luisteren, ze kenden onze oude shit en die was nooit goed, dus toen "Elegy" uitkwam, wat een steengoede plaat is/was, wilde niemand de moeite doen die cd te gaan beluisteren omdat het 'Occult' was, de band met zwakke cd's uit 1994 en noem maar op... Verander je de naam, dan weten de mensen het niet en gaan ze het toch beluisteren ;-) dat was onze insteek. En dat werkte!! Bovendien kwam er een mega grote reclame campagne achteraan en een dijk van een plaat. Al deze elementen zorgden voor succes!

Is er een bepaalde ambi
tie of doel binnen de band omtrent de groeimarge van LOTD?
Nee, wij zijn en blijven gewoon nuchtere Hollanders. We zien de band nog steeds als hobby en zoals gezegd: niets moet. We hebben allemaal een baan en het geld dat we met de band verdienen is leuk meegenomen en wordt ook geïnvesteerd in de band!

Zullen jullie optreden om "FTB" te promoten in 2008. Komt er een speciale tournee?
Er komt geen tour, enkel de optredens die tot nu toe vaststaan en dat zijn er maar een aantal. We doen wel een 4 dagen mini tournee door Finland, daar is de cd nu officieel uit op stayheavy records en op Tuska was ons optreden een groot succes en werden wij betiteld als de meest intense band van het festival! Dit jaar wordt hard gewerkt aan de nieuwe cd voor 2009. Verwacht een volwaardige Legion cd met nummers die wederom gaan knallen! De studio is al geboekt in september wederom bij Andy Classen, hoe we die cd gaan invullen is nog onbekend.

Hopelijk tot volgend jaar! Wachtend op een nieuwe knaller!
Dat hopen we allemaal, wij ook en het wordt steeds moeilijker natuurlijk. Zeker als je al 3 mega platen hebt uitgebracht die steeds weer cd van de maand waren in bladen als Legacy, Rockhard of Metalhammer in Duitsland en cd's die met open armen werden ontvangen. Ga daar maar eens overheen, maar we doen ons best ;-)

http://www.legionofthedamned.net/

Yves

Related Items

CD of the month

Image COWBOYS & ALIENS

Burn!
Polderrecords
Cd van de maand december 2022

Previous CD of the month

Unorthodox
No Remorse Records
Cd van de maand november 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC