Hell Spawn

 

WIZZFEST 2016

Hell Spawn » Interviews » WIZZFEST 2016

Het eerste festival van het jaar, eentje dat altijd zowat de lente inluidt en al geruime tijd ons favoriete indoorfest ! Maar dit jaar hing er toch een domper over het geheel, want organisator Wizz en zanger van de band Wizz Wizzard, was enkele weken voordien gediagnoseerd met longkanker! Omdat het een beetje kort dag was om alles nog af te blazen, wou de band en organisator toch dat het festival ondanks alles doorging. Ook wel omdat het alweer uitverkochte fest steeds kan rekenen op fanatieke, enthousiaste fans en om zo toch ook enigszins de release van hun tweede langspeler een beetje te kunnen vieren. De geplande openingsband Dance With The Duvel, het acoustische tweemans bandje van Wizz en Luke Appleton (Absolva, Iced Earth) kwam zo helaas te vervallen.

WIZZFEST 2016

Als opener treedde het Franse Gang aan. De 5 heren brachten lekkere old school hard rock met een fikse knipoog richting de helden Iron Maiden en Priest waarvan er zelfs een cover werd gebracht, namelijk "Riding on the wind". Maar het is uiteraard niet makkelijk om als opener het ijs te breken en de band had een zeer moeilijke taak om het publiek, dat toch maar redelijk lauwtjes reageerde, voor zich te winnen! Wat uiteraard leidde tot enkele grapjes: 'is everybody sleeping?', 'should we play more quitly?'. Op dit vroege uur was de zaal uiteraard ook nog niet zo vol en er was nog niet al te veel gerstenat gevloeid... Het afsluitende muppets deuntje was dan wat ons betreft wel een schot in de roos! Desondanks best een leuke poging en we zagen later aan de merch stand toch behoorlijk wat merch over de tafel gaan, dus er zijn toch enkele zieltjes gewonnen!
Tweede band van de dag was het Italiaanse Secret Rule die we al een 2 keer eerder live gezien hadden. Vandaag was misschien wel de beste keer. Zangeres Angela was behoorlijk goed bij stem en is een best knappe verschijning, wat uiteraard extra mannenvolk naar voor lokte. Er werden al behoorlijk wat nieuwe song gebracht uit hun dit jaar te verschijnen tweede langspeler, afgewisseld met een paar uit hun debuut "Transposed emotions", waaronder onze persoonlijke favoriet "I don't wanna be". Missie geslaagd, want het werd een drukke bedoening aan hun merchstand later!
Hierna was het de beurt aan de eerste Belgische band Megasonic, waar ik persoonlijk zeer benieuwd naar was! Vanaf hier ging het muzikaal een trapje hoger volgens ons. We kenden van deze band uit St-Niklaas enkel het schitterende "Bombs away". Waar de band helaas ook mee opende. Helaas ja, want het meeste kruit was hier volgens ons toch verschoten! Let op, de rest was ook best goed, maar ze konden toch soms net niet tippen aan de eerder genoemde videoclip. Misschien deze song in de toekomst pas na een nummer of 2 brengen. Maar verder zagen we een goed geoliede band, met een extra pluim voor de showstelende bassist!
Lord Volture, ook al lang geen onbekende meer voor ons landje, en nu voor de eerste keer op Wizzfest! De focus lag voornamelijk op de derde langspeler "Will to power", met knallers "Line'm up", "Where the enemy sleep" maar ook ouder werk zoals het fantastische "Wendigo" uit de tweede cd "Never cry wolf". Spetterende heavy metal van de bovenste plank met 2 schitterende gitaristen en hun immer fantastische frontman David. Wat een stem! Voor wie hier meer van wil; binnenkort gaan ze mee op tournee met Circle To Circle als mainsupport!
De volgende band uit Birmingham, Vicious Nature, speelde vorig jaar de pannen van het dak en was zonder meer een van de publiekslievelingen. Ze wilden zeer graag terugkomen en mochten hun kunstjes nog es lekker overdoen en brachten terug een lekker potje aanstekelijke heavy metal ten gehore. Met een invalbassist die de 'goods' meer dan 'deliverde' wonnen ze opnieuw zonder enige moeite de ondertussen al grote massa voor zich! Een paar songs uit hun eerste 2 ep's aangevuld met nieuw werk uit hun later dit jaar te verschijnen debuut cd. Gitarist Andrew schudde de aanstekelijke riffs uit zijn mouw alsof het niks was en de zeer sympathieke zanger Andy bespeelt het publiek als geen ander en zijn oproep om massaal WIZZ te scanderen werd meer dan luidkeels en enthousiast beantwoord! Mocht er nog twijfel bestaan, dan was die nu volledig weg: Belgium Loves Vicious Nature!
Avenger liet verstek gaan, geen idee waarom en na hun erbarmelijke set op Blast From The Past 2 vorig jaar vond ik dat helemaal niet erg! Invallers waren Knock Out Kaine, een band die voor de meesten een grote onbekende was, maar Knock Out Kaine kwam zag en veroverde en blies mogelijks zowat iedereen naar huis! Het wilde viertal rockte alsof hun leven ervan afhing. Rock, metal, glam, sleaze het passeerde allemaal de revue. Elektrische gitaar, acoustische (een zeer mooie trouwens) gitaar welke zanger Dean voor zijn rekening nam, de wilde bassist Lee stal meermaals de show en ook drummer Dany liet zich niet onbetuigd, die zat zowaar de ganse show met de breedste der glimlachen op zijn gezicht. De set bestond uit een tweetal songs uit hun debuut, enkele uit de opvolger "Rise of the electric jester" en enkele uit hun kersverse nog te verschijnen: "Cruel Brittania" ep (die voor de gelegenheid vandaag wel al aangeboden werd! Zou men om een toegift roepen? Nu ja, mogelijk was het toch niet meer als tijdens het laatste nummer de drummer zijn ganse drumkit uiteen stampt. All part off the show people! Nu Motley Crue met pensioen is, is Knock Out Kaine een goeie kandidaat om die leegte op te vangen. Schitterende band en hier hebben we zeker het laatste nog niet van gehoord!
Vervolgens zou Wizz Wizzard nu hun nieuwe langspeler "Where the river runs cold" voorstellen, maar helaas, het lot besliste anders. Toch mooi om te zien dat de merchstand van de band die avond mooie zaken deed!Omdat het zo kort dag nog wat vervelend was om een band te zoeken om in te vallen, werd gevraagd aan de Appleton broertjes Luke en Chris om een acoustische set te brengen. Iets wat we ze al meerdere keren met verve hebben zien brengen, dus lieten we de zeer warme zaal eventjes voor wat ze was en gingen we een frisse neus halen en ondertussen ook de innerlijke mens wat gaan versterken!
Vervolgens was het de beurt aan het Belgische Killer. Alle respect voor de band, maar we zijn nooit fan geweest en zullen het wellicht ook nooit meer worden, dus lieten we dat aan ons passeren om eventjes met de talrijk aanwezige vrienden te gaan socializen.
Hierna werden de Appleton broertjes versterkt door hun partners in crime Martin en Karl. Jawel, Absolva, al lang geen onbekende meer voor Wizzfest! De band was goed op dreef en de nadruk lag vooral op de nieuwe langspeler "Never a good day to die" alsook enkele songs uit de tweede langspeler "Anthems of the dead" (o.a. "Live for the fight", "Taste the blood") en voor de gelegenheid werd zelfs "The light" uit de nieuwe cd voor de eerste keer live gebracht. Iets waar we uiteraard zeer tevreden mee waren omdat dit zonder meer onze favoriete track uit dat album is! Live is de band altijd al zeer de moeite geweest en de chemie op het podium is onbetaalbaar! Ik ben al benieuwd wat dat gaat geven voor de toekomst! Ook cool om te zien dat er zelfs mensen uit de Duitse fanclub speciaal overgekomen waren!
Tenslotte de headliner Blaze Bayley, voor de tweede keer in Lotenhulle. Ditmaal ter promotie van zijn nieuwste langspeler "Infinite entanglement". De meningen over de man lopen zwaar uiteen, toch is enig respect op zijn plaats, want de man blijft lekker zijn eigen ding doen. Het nieuwste album is wat ons betreft zonder meer een van zijn betere, zoniet het beste. Net als tijdens de voorbije tour en op de nieuwe cd is de begeleidingsband Absolva. Is dat ook een van de redenen dat het niveau hoger ligt!? We laten dat graag in het midden, en we lieten de muziek voor zich spreken, oudere songs, nieuwe, onder andere "Human" de eerste videoclip uit de kersverse cd, Maiden materiaal "Man on the edge", "Fear of the dark" en zelfs Wolfsbane (Blaze zijn pre-Maiden periode werd niet vergeten) mits onze favoriet "Manhunt". Wat ons betreft een van de betere keren dat we Blaze gezien hebben en ook sterke setlist.
Zo werd het ondanks de domper die over het festival hing toch nog een leuk feestje. Laat ons nu hopen dat Wizz goed herstelt en dat we spoedig Wizz Wizzard terug live aan het werk kunnen zien en we hopelijk ook nog een Wizzfest editie krijgen in de toekomst!
Nico

CD of the month

Image CATEGORY 7

Category 7
Metal Blade
Cd van de maand Juli 2024

Previous CD of the month

Rise
Massacre
Cd van de maand Juni 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC