Hell Spawn

 

MYSTIC PROPHECY

Hell Spawn » Interviews » MYSTIC PROPHECY

Dit Duits/Griekse collectief draait alweer heel wat jaartjes mee. Met als constante, bandleider/ zanger R.D.Liapakis we spraken de man over het opnameproces van het nieuwe album 'Metal Division', hoe herhaling te vermijden, betrokkenheid bij het eindproduct, de fans en uiteraard zijn twee andere bands waar hij actief in is! Maar we polsten eerst waarom hun vroegere uitvalsbasis Massacre na meer dan 10 jaar werd omgewisseld voor een nieuw label!

Written by NICO

MYSTIC PROPHECY

Wel om te beginnen zou ik willen benadrukken dat we een goede tijd hebben gehad bij Massacre en dat het fijn samenwerken was. Maar de hoofdreden om na 12 jaar op te stappen is omdat we gevonden hebben waar we al een tijdje naar op zoek waren bij Rock Of Angels records (ROAR). Al de mensen die daar werken, van leidinggevenden tot employees iedereen is daar een toegewijde heavy metal fan. Sommigen zullen dit misschien als een kleiner label zien omdat ze nog zo lang niet meedraaien. Maar ik kan je vertellen dat ze een uitstekende kwalitatieve service leveren voor alle bands op hun rooster. Eigenlijk zijn er geen grote of kleine labels meer, enkel de kwaliteit van het geleverde werk is relevant, bij hoeveel grote label ben je niet gewoon het zoveelste nummer. Hier is iedereen even belangrijk! Ook gebruiken de meeste labels tegenwoordig dezelfde grotere verdeelfirma's. Als je de promocampagne ziet die ze klaar hebben staan voor ons, dan begrijp je wel wat ik bedoel. 

 

Was er na al die jaren een verschil qua opnameproces?

Met dit album zijn we in feite terug gegaan naar onze roots! We namen alle tracks op met een oude ADAT TASCAM bandopnemer. Uiteraard nam dit meer tijd in beslag, maar het eindresultaat was het meer dan waard! Je voelt de muziek als het ware ademen. Nergens overgecompenseerd, maar "in your face". Ik ben uitermate tevreden met de sound en ik kan niet wachten om terug zo te werk te gaan! Verder heb ik alle teksten en zanglijnen uitgewerkt Ik begin trouwens altijd met catchy lijntjes en melodieën en dan werk ik samen met onze gitaarhelden Evan en Markus aan de riffs. De helft van de songs met Evan en de andere helft met Markus. De chemistry binnen de band is uitstekend en dat hoor je volgens mij zeer goed terug op dit album! Deze keer trouwens ook geen coversong op het album. Dat is altijd leuk, begrijp me niet verkeerd en er zijn nog veel songs die ik nog eens onder handen wil nemen, maar ik wilde deze keer een album met alleen maar eigen werk op. Onze muziek in al zijn facetten!

 

Bepaalde bands durven na al die jaren wel eens in herhaling vallen, hoe proberen jullie dat te voorkomen?

Dat is inderdaad telkens een uitdaging. Daarom werk ik met beide gitaristen apart aan elke song. Voor dit album werkte ik met Evan aan 6 songs en voor de resterende 5 met Markus, juist om dat soort herhalingsoefeningen zoveel mogelijk te voorkomen zodat we onszelf niet gaan copieren. Na elf albums moet je echt voorzichtig zijn op dat gebied... Ik weet dat we de heavy metal niet heruitvinden, maar we doen onze uiterste best om niet routineus te werk te gaan! Het is niet gemakkelijk om jezelf niet te gaan copieren, ik denk dat geen enkele band dat vrijwillig doet! Maar soms kom je pas maar op het einde te weten als je het eindproduct beluisterd. Het kan iedereen gebeuren, maar zolang je trouw blijft aan jezelf en je niemand doelbewust gaat copieren is het wel ok denk ik.

 

De grote verrassing op dit nieuwe album is zonder het waanzinnige en zeer swingende 'Dracula', een experimentje?

Ja, je zou het zo zeker kunnen bekijken. De chorus en de riff zaten al langer in mijn gedachten en ik sprak erover met onze gitarist Markus. Hij begreep al snel waar ik naartoe wilde en het resultaat is de song 'Dracula' zoals je het op onze nieuwe plaat hoort! Een machtige riff en als kers op de taart dat speciale refrein dat in je hoofd blijft hangen. En om eerlijk te zijn, wilde ik ook een andere kant van de band tonen. Ik vertel je niks nieuws als ik je vertel dat Mystic Prophecy snelle songs kan schrijven, maar deze song heeft een dikke vette swingende riff die je helemaal inpalmt. Ik hou van bands die durven experimenten met hun muziek. 

 

'Metal Division' verschijnt op cd, vinyl, download en als boxset, worden jullie daarbij betrokken?

Jazeker, dat hebben we samen met de platenfirma uitgewerkt! We voelen ons echt gezegend met zo'n loyale fans die ons al zo'n goeie 20 jaar wereldwijd steunen. Dus als een soort beloning proberen we dan verschillende leuke versies op de markt te brengen. Drie soorten vinyl, blauw/wit, zilver en groen transparant elk gelimiteerd op 100 stuks en uiteraard ook het standaard zwart! Er komt ook een gelimiteerde rode splatter vinyl maar die is enkel verkrijgbaar via ons tijdens de komende tournee. Er is ook een coole box, die eruit ziet als een gitaar amp met uiteraard verschillende goodies, waaronder het nieuwe album, een beanie, een lanyard met ons logo, een gesigneerde kaart en in enkele een zilveren of een gouden kaart! De zilveren tickets zijn goed voor een gratis concert naar keuze. De gouden tickets zijn geldig voor alle shows die we doen tot aan het volgende album,  met uitzondering van festivals. 

 

Nog eventjes vlug naar Steel Prophet, hoe ben jij eigenlijk hun zanger geworden? En hoe zit het nog met Devils Train, dat is ook al eventjes geleden! Welke is eigenlijk je prioriteit? 

Muziek is en zal altijd mijn nummer 1 blijven, en ik doe alles 100% of ik begin er niet aan!  Zo heb ik altijd gewerkt en zal ik altijd blijven werken. Ik had in het verleden de mix en mastering gedaan voor 2 albums van Steel Prophet en toen hun zanger opstapte werd ik gevraagd of ik geen zin had om hun rangen te vervoegen.  Dus waarom niet, het zijn enorm toffe kerels en ik hou van de muziek die we samen hebben geschreven. Tjah, Devils Train, weet je ik heb deze drie bands, mijn familie, mijn fulltime job en dan werk ik ook nog eens als producer voor verscheidene bands. Hoeveel uren heeft een dag om al deze zaken gedaan te krijgen... Muziek is mijn leven en ik spendeer elk vrij moment er aan, maar soms gebeuren er dingen dat je bepaalde dingen eventjes opzij moet zetten. Maak je maar geen zorgen, er komt een nieuw Devils Train album. De meeste songs zijn geschreven en zodra ik een gaatje vind ga ik ze opnemen. Zoals dat er nu naar uitziet, zal dat ergens eind 2020 of begin 2021. Er zit trouwens een leuke verrassing in onze line-up, maar die ga ik nog niet verklappen, nog eventjes geduld!

 

Jullie gaan uiteraard terug touren, maar het is al eventjes geleden dat we jullie in ons Belgenlandje zagen, is het moeilijker voor jullie in onze contreien?   

Klopt! We zijn het succesvolst in Duitsland en Griekenland en dan nog wel enkele landen. Maar ondanks alles is België of beter gezegd de Benelux toch een zeer belangrijke markt met zijn eigen visie omtrent de muziek. Maar uiteindelijk zijn het de promoters die beslissen of ze een band boeken of niet, daar zitten wij voor niks tussen! Als ze ons vragen komen we af en met veel plezier, want zonder onze fans zijn we niks! Nu als we aangrenzende landen spelen zie ik af en toe wel toegewijde fans de grens oversteken! Weet je eigenlijk is alles wat met deze band gebeurd tot nog toe een groot hoogtepunt! Hoeveel bands draaien er nog mee na 20 jaar en persoonlijk vind ik dat we ons allerbeste album hebben afgeleverd. Maar ons grootste succes is zonder enige twijfel onze loyale fans. Zonder hun steun waren we hier niet meer. Ik kan er niet genoeg op hameren, een band is niks zonder zijn fans! Geloof me Mystic Prophecy zal dat nooit vergeten! En voor onze Belgische fans, we weten dat we niet zo vaak bij jullie komen spelen, maar we weten dat jullie er zijn, bedankt voor al de jaren trouwe steun. We doen ons best om spoedig nog eens jullie kant uit te komen!

https://www.facebook.com/mysticprophecy/

(picture by :  Sascha Sinofzik)

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2023 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC