Hell Spawn

 

MYGUN

Het is altijd een beetje spannend als een van je favoriete frontmannen met een extra band op de proppen komt. Cowboys And Aliens frontman Henk Vanhee dus, had ons al zeer curieus gemaakt. Met MyGun kan hij zich uitleven op beenharde grooves en zwaar aanstekelijke refreinen, want met zijn partners in crime laat hij horen dat grunge alles behalve dood is. Henk voorzag ons graag van tekst en uitleg!

Written by Nico

MYGUN

-Henk, hoe ben jij bij deze band terecht gekomen?

Wel, ik ga naar dezelfde supermarkt als de gitarist/songleverancier (Arnaud De Rouck). Ik had in 2014 al eens een invalbeurt gedaan voor een vroeger project van hem, dat om één of andere reden niet van de grond kwam en dat was blijven hangen. Hij vroeg me, toen we elkaar terugzagen tijdens de dagelijks boodschappen, om te zingen op nieuw werk van hem en van het één kwam het ander. Zonder dat ik het wist stond ik in het repetitiekot en had ik er een band bij.

-Iedereen kent jou uiteraard van bij C&A. Hoe anders was het werken bij MyGun? Wat zijn de voornaamste verschillen?

De werkwijze van MyGun verschilt niet zoveel van de werkwijze bij C&A. Ook daar werk ik met één songleverancier die lyrics, zanglijnen en een frontman in het algemeen mist. Zo nieuw is het niet voor me, al is de keuze bij MyGun resoluut de Seattle sound, terwijl we bij de Cowboys & Aliens invloeden van overal toelaten. Toeval wil dat ik uiteraard een groot zwak heb voor de Seattle scène uit de nineties en redelijk vlug mijn hart had verloren aan de songs van deze band. 

-MyGun is dus een nieuwe band, wie is hier de oprichter, wanneer werd de band opgericht, hoe kwamen de leden er bij etc...

Arnaud liep al een tijdje rond met het idee om zijn liefde voor grunge om te zetten in een band en had al van in het begin de volledige samenstelling in zijn hoofd. De invulling van de plaatsen in de band liet ik sowieso helemaal aan hem over, ik moeide mij er niet mee. Ik had werk genoeg om een volledig repertoire te schrijven op zijn composities. De jongens in de band werden vlug close, we zijn allemaal teamspelers, dat valt me op. Met ego's als dat van mij en van Arnaud is dat best opmerkelijk (lachje).

-De band brengt grunge alsof het genre nooit is weggeweest, bewuste keuze, gewoon als eerbetoon of ook omdat er te weinig muziek in dat genre uitkomt?

Het is meer dan een eerbetoon. We menen dat we echt iets kunnen betekenen in die scène en we willen ook veel meer zijn dan een soort veredelde tribute band, met alle respect. Mijn collega's in MyGun zijn een beetje man geworden tijdens het luisteren naar Soundgarden, Stone Temple Pilots en Alice in Chains. Ik had die periode al een tijdje achter de rug. Maar ook voor mij ligt het genre sentimenteel hoog in de lade. MyGun is een soort laboratorium waar we op zoek gaan naar de onweerstaanbare cool van de jaren 90.

-"Dry season has come", een speciale betekenis? Ik bedoel maar, een titel zoals een ander of zit er meer achter?

De lyrics komen van mij, er zit dus altijd wel een angel diep verscholen onder de huid. "Dry season has come" gaat over kapotte relaties en de emotionele whiplash die dit had op mijn wankele zelve. De strijd tegen zelfdestructieve gedachten, iets waar ik de laatste jaren mezelf heb moeten in diplomeren, zeg maar. Meestal hou ik zulke ontboezemingen voor mezelf, maar in coronatijden zijn er misschien mensen die moed putten uit het feit dat ze niet alleen zijn. Ik hoop dat ten stelligste.

-Jullie debuut verschijnt digitaal en op vinyl? Waarom slecht deze 2 geluidsdragers? Komt er bij genoeg gezaag alsnog een (gelimiteerde) cd versie?

We doen alles zelf en er is, door de gekende redenen in 2020, simpelweg weinig budget. We maken dus keuzes. De digitale streams zijn tegenwoordig niet weg te denken, ook al brengt het weinig brood op de plank. Dan kan je verder nog kiezen tussen vinyl of cd. Sommigen in onze band dromen al een tijdje van een schone, sexy vinylplaat. Dus bij deze viel de keuze op dit. Mocht er veel vraag zijn naar cd's dan kunnen we nog altijd zien hoe we het gaan aanpakken.

-Jullie kozen er ook voor om dit eerste werk in eigen beheer uit te brengen, geen zin of houden jullie nog liever alles een beetje in eigen hand?

Er waren contacten met grotere labels die op 'neen' en 'misschien' uitdraaiden, er waren dingen concreet bij door ons zeer gerespecteerde kleinere labels, maar ik voelde in de groep een verlangen om het voorlopig zelf in de hand te houden. Vandaar de keuze voor eigen beheer. Om een eigen beheerplaat goed te doen draaien, moet je toegewijd zijn in vele dingen. Wij hebben zo'n gasten in de band, dus beslisten we het voorlopig zo aan te pakken.

-"Dry season has come" is een ep, nog geen full album, eerst de reacties en dergelijke een beetje polsen?

Het scheelt nauwelijks een minuut met een full album. We hebben 29 minuten muziek, dus het zit er een beetje tussenin. Nog een reden waarom we dit in eigen beheer doen, overigens: commercieel is dit een moeilijk verhaal voor grotere spelers op de markt. Al hebben we absoluut de songs om een full plaat uit te brengen, maar dat zijn plannen voor later, als de cultuursector hopelijk weer op zijn poten beland en dat we weer kunnen gaan optreden. Dan heeft iedereen weer meer budget en mogelijkheden om de kas te spijzen en zo'n investering met een gerust gemoed te overwegen. 

-Jullie gingen ergens in het voorjaar normaal gezien jullie eerste gig gegeven hebben in de Kelk te Brugge, het covid beestje stak daar helaas stokken in de wielen. Ik vermoed dat jullie staan te popelen om jullie muziek live voor te stellen?

Dat is zo en we waren er klaar voor, want de repetities waren van een stevig niveau. Dat is ook een draad die we, als de versoepelingen er hopelijk spoedig aankomen, weer gaan moeten oppikken. Voorlopig staat de agenda niet bepaald propvol, maar er is één mooie datum die wel al vaststaat en waar wij onze focus op richten. Open air en in eigen stad, we laten de rest over aan de initiatiefnemers om aan te kondigen als het zal kunnen plaatsvinden of niet. Want ook 2021 blijft één groot vraagteken.

-Zit er een speciale betekenis achter de bandnaam?

Ik heb gewoon voorgesteld om van de variaties op de naam (die al bestond en één of andere vreemde seksuele bijklank had) aan te passen naar MyGun. Dat is voor iedereen duidelijk. Wil je er een spirituele betekenis achter zoeken, kan dat. Wil je refereren naar je wapen onder de gordel? Voor mij evengoed. Maar geen onduidelijkheden, graag. Het leven is zo al verwarrend genoeg.

-Hoe komt een MyGun song te ontstaan?

Zoals hierboven al aangehaald komt Arnaud met meer dan een blauwdruk op de proppen. Die schrijft songs met kop, staart, strofe, refrein, brug en de hele reutemeteut haast op aanvraag. En ik doe daar dan mijn ding mee. Ik voel heel goed aan waar hij naartoe wil en het schrijven bij mij gaat vlot. Daarmee trekken we dan het repetitiekot in en komen Wes en Thomas aan zet met hun invullingen. We houden nauwelijks een plaspauze tijdens repetities. Voor een mens op prostaatgevoelige leeftijd als mezelf is dat geen sinecure. (lachje)

-Wat zijn de verwachtingen?

Tja, you tell me? Ik hoorde al van alles. Sommige mensen hebben boodschap aan dit soort ding. Raken er door ontroerd, zelfs. Andere vinden het niet echt hip. Met 36 jaar live shows op de teller is 'hip' zijn echter wel het allerlaatste wat mij bezig houdt. 

-Het is uiteraard nog een beetje koffiedik kijken hoe alles gaat evolueren volgend jaar. Hoe zijn jullie van plan jullie ep te promoten zonder concerten?

We proberen echt een goed concept uit te werken om dit fijne plaatje te geven wat het verdient. Maar je begrijpt: het is niet simpel. We leggen onze eieren in het mandje van het jaar des heres 2021 zodat we überhaupt naar buiten kunnen komen. Voor de rest hebben we Thomas die heel bedreven en gedreven bezig is met de socials om het vlammetje te laten branden. Als er iets te gebeuren staat zal je het daar zeker kunnen lezen!

https://mygun.be/

Photocredit: Ruth Decaesstecker

Related Items

CD of the month

Image HOLY MOTHER

Rise
Massacre
Cd van de maand Juni 2024

Previous CD of the month

Death.Horses.Black
Listenable
Cd van de maand mei 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC